9Stress, overspannenheid en burn-out: de symptomen
 
Stress
Allerlei gedwongen aanpassingen en veranderingen in je leven kunnen stress veroorzaken. Stress heeft een functie: het houd je alert. Maar als het stressniveau te hoog wordt, kun je klachten krijgen zoals lusteloosheid, piekeren, irritatie, angst en somberheid. Ook lichamelijk kun je klachten krijgen: pijn, maar ook hartkloppingen of overmatig zweten. Bovenal kun je er oververmoeid van raken.
 
Overspannenheid
Als bovenstaande stressklachten te lang aanhouden kun je overspannen raken. Je kunt dan niet meer goed functioneren op school, werk of thuis. Ook het huishouden en het onderhouden van relaties en vriendschappen komen onder druk te staan. Als je op dit niveau bent beland, is het heel belangrijk om te beginnen met enkele weken rust zodat je weer in balans kunt komen met jezelf. Lukt dit niet, dan kun je beter hulp vragen.
 
Burn-out
Bij een burn-out functioneer je helemaal niet meer en ben je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Dit wordt veroorzaakt doordat je te weinig aandacht hebt besteed aan de stressklachten die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd en die daardoor steeds erger geworden zijn. Eenvoudige taken zoals de was ophangen, een telefoontje plegen of zelfs je tanden poetsen, kosten je, geestelijk en fysiek, steeds meer moeite. Je krijgt steeds vaker last van negatieve gedachten: ‘ik heb er helemaal geen zin meer in' of 'ik sta er overal alleen voor’.
Uiteindelijk kun je volledig instorten.
 
Wat nu?
Even rust nemen is bij een burn-out niet meer genoeg. Je hebt nu psychosociale hulpverlening en/of therapie nodig.
Zo werk je langzaam maar zeker aan je herstel.

 

 

 
Margriet van der Weij
 
Life coaching
Massages
Workshops
 
   
adres: 
Lemmer 
email:
telefoon:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 49401706
 
Stuur een email via het contactformulier.
 
 
Er is ook een app op de android play store
 
 
Copyright 2013 - Margriet van der Weij